באפריל 2015, אושר בפורטוגל חוק המעניק הקלות ליהודים ספרדים מגורשי פורטוגל. בהתאם לחוק, כל מי שיוכל להוכיח שהוא נצר יהודי נצר למשפחה שגורשה מפורטוגל, יוכל לפנות לממשלת פורטוגל ולבקש אזרחות פורטוגלית ובעקבותיה גם דרכון פורטוגלי.

למעשה, רוב היהודים שהם נצר למגורשי ספרד, עשויים להיות זכאים לדרכון ספרדי או לדרכון פורטוגלי.

התהליך של קבלת דרכון פורטוגלי, פשוט יותר, זול יותר ומהיר יותר מאשר התהליך של קבלת דרכון ספרדי.

אין צורך לטוס פעמיים לספרד ואין צורך לעבור מבחני שפה או מבחנים על תרבות ספרד.

בשלב הראשון בתהליך צריך לקבל אישור של הקהילה היהודית בפורטוגל לכך שהמבקש הנו יהודי נצר למגורשי פורטוגל. ניתן לצרף לבקשה מסמכים של המשפחה, אילן יוחסין, אישור מרב של הקהילה,תעודת נישואין, כתובה וכו’.

הקהילה היהודית עובדת עם גנאולוגים ורבנים שבודקים את המסמכים שמהעביר אליהם המבקש ובהתאם לכך נותנת את אישורה.

השלב השני הוא הגשת הבקשה לאזרחות לממשלת פורטוגל. במידה שכל המסמכים שנבדקו מספיקים ואין צורך במסמכים נוספים, מאושרת האזרחות על ידי שר המשפטים הפורטוגלי. בשלב זה יש להמציא תעודת יושר של המבקש מהמדינה בה הוא מתגורר ומכל מדינה בה התגורר מעל 3 חודשים במהלך חייו הבוגרים. במידה שתעודת היושר אינה נקיה, לא תאושר בקשת האזרחות.

לאחר ששר המשפטים חותם על בקשת האזרחות, מוציאים למבקש תעודת לידה פורטוגלית ותעודת זהות.

בשלב זה המבקש יכול להצטלם לדרכון. ניתן להצטלם לדרכון בקונסוליה הפורטוגלית בישראל או בפורטוגל.

ניתן לקרוא באופן מפורט על התהליך של קבלת אזרחות אירופאית – פורטוגלית בלינק הבא